Artikel 26 januari 2021

Autofabrikanten schreeuwen om chips

Het gebrek aan chips die geschikt zijn voor toepassing in auto's, begint de auto-industrie lelijk op te breken. Verschillende autofabrikanten hebben al productielijnen moeten stopzetten wegens gebrek aan halfgeleiders. Onder meer Volkswagen, Toyota, Nissan, Ford, Honda, GM en Fiat Chrysler kampen met ernstige tekorten.

Duitsland doet een dringend beroep op Taiwan om bij te springen. De regering in Taipei wordt gevraagd om haar chipfabrikanten over te halen de productie te verhogen. Vooral Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ’s werelds grootste chipfabrikant die louter produceert, moet Duitsland redden. Volgens onze Oosterburen dreigt het economisch herstel te worden gefrustreerd door een gebrek aan chips.  

De tekorten komen mede door de opleving van de vraag in de computerindustrie. Elektronicafabrikanten nemen zoveel af dat de levering aan de auto-industrie in de knel komt. Ook de sancties van de voormalige regering Trump tegen Chinese chipfabrikanten hebben de situatie er niet beter op gemaakt. De Duitse regering probeert met staatssteun de productiecapaciteit in eigen land uit te breiden. Maar dit plan biedt pas op de wat langere termijn soelaas. 

ASML uit Veldhoven, ’s werelds grootste fabrikant van machines voor de halfgeleiderindustrie, vaart hier wel bij. De chipmachines zijn niet aan te slepen.  

Lees het volledige artikel op computable.nl