Artikel 2 november 2021

Autonome tractor en ander spektakel op TBX

Future Lab van Computable toonkamer vol noviteiten

Met de software voor autonomie die ontwikkeld is door Nobleo Technology uit Eindhoven, is de autonome tractor van AgXeed in staat zelfstandig een volledig akker te bewerken. De AgXeed is op 3 en 4 november tijdens de eerste editie van TBX te bewonderen in de Jaarbeurs Utrecht. Op deze nieuwe it-beurs staan nog andere noviteiten centraal, zoals een deepfake detector, digitale plantenveredelaar, een hittedetector voor militairen, self service vr en ar, blockchainkunst en een mobiele escape room vol Bitcoins.

De innovaties zijn te zien in het Future Lab, een speciale omgeving op de beursvloer van TBX die door Computable wordt gecoördineerd. Naast stands en demo’s zijn er talloze sessies bij te wonen. In deze omgeving-van-de-toekomst is er het volgende te zien:

De autonome tractor:

Het ingenieursbureau Nobleo Technology is gespecialiseerd in autonomie, intelligentie en mechatronische systemen. Het heeft in de afgelopen jaren zijn Nobleo Autonomie Core (NAC) ontwikkeld, waarmee bedrijven hun producten volledig autonoom kunnen laten rijden of varen. De NAC kan met behulp van verschillende sensoren en sensor fusion zeer nauwkeuring de robot lokaliseren en navigeren.

AgXeed, fabrikant van landbouwmachines, heeft op basis van deze technologie een volledig autonome landbouwtractor ontwikkeld. Het onbemande voertuig is in staat een akker te bewerken en pakt ook een groot probleem aan waarmee de boeren van vandaag te maken hebben: het probleem van bodemverdichting. De nieuwe tractor zal een geavanceerd ecosysteem bevatten dat in de cloud gedetailleerde kaarten en routeplanningsstrategieën opslaat voor alle velden waarin hij wordt ingezet.

De deepfake-detector:

DuckDuckGoose houdt zich bezig met de dreiging en het misbruik van deepfakes (menselijke beeltenissen gemaakt door een artificiële intelligentie). De door dit bedrijf gemaakte deepfake detector is in staat om organisaties en gebruikers te vertellen of een beeltenis echt is of gesimuleerd. Hiermee zijn valse online identiteiten te onderscheiden, manipulatie van (video)beelden te ontdekken en vervalste content op sociale kanalen te ontmaskeren.

Op de stand geeft DuckDuckGoose tekst en uitleg aan de hand van demo’s. Ook kunnen bezoekers er realtime deepfakes van zichzelf laten maken aan de hand van foto’s en audio.

De digitale inspecteur:

BrainCreators presenteert een live demo van een ‘digitale crowd inspecteur’ die anoniem visual analytics van de eigen stand bijhoudt. Ook is een ontmoeting met digitale weginspecteur Inspech mogelijk.

– Een robotarm interpreteert plantenschade:

Plantenveredelaars inspecteren continu grote aantallen gewassen en ontwikkelen nieuwe rassen. Dat is niet alleen een tijdrovend proces, het is ook subjectief en vereist bovendien jarenlange ervaring. LabServices (robotarm), Phenovation (camerasystemen) en Usoft (lowcode-datavisualisatie) hebben hiervoor een alternatief ontwikkeld: een platform voor het automatisch beoordelen van gewassen op uiterlijke kenmerken. Op hun stand is een opstelling nagebootst.

Lees het volledige artikel op computable.nl