Artikel 18 maart 2021

Datagedreven inzichten omzetten in actie

Computable 100

Bedrijven die datagedreven willen worden, richten zich vaak als eerste op het verwerken van data en zijn op zoek naar slimme machine learning-modellen of artificial intelligence. Maar om waarde uit deze modellen te halen, moet de uitkomst verankerd worden in de dagelijkse manier van werken. Van data naar inzicht naar inzet.

Het integreren van nieuwe inzichten in dagelijkse werkzaamheden is een belangrijke stap in de transitie naar een datagedreven organisatie. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het visualiseren van inzichten in dashboards, om op basis daarvan actie te ondernemen. Of door geautomatiseerd een waarschuwing te sturen wanneer er actie nodig is. Een derde manier is om systeemprocessen of machines rechtstreeks aan te sturen op basis van de data, met behulp van software.

In ons werk voor TNO wordt bijvoorbeeld een api gebruikt. TNO leest sensordata uit auto’s uit ten behoeve van het testen van software voor zelfrijdende auto’s. Algoritmes verdelen en classificeren deze sensorgegevens en combineren die vervolgens in scenario’s. Om deze scenario’s toegankelijk te maken voor oem’s, die software ontwikkelen voor autonoom rijden, hebben we samen met TNO een api ontwikkeld. Ontwikkelaars kunnen dankzij deze api-specifieke scenario’s uit de database opvragen en hiermee de scenario-data inladen in hun testsoftware.

Lees het volledige artikel op computable.nl