Artikel 12 maart 2021

Duizenden betonblokken Afsluitdijk krijgen rfid

Vlaamse Aucxis levert de rfid-tags en het systeem erachter

De Afsluitdijk wordt versterkt met vijfenzeventigduizend nieuwe betonblokken die zijn voorzien van een rfid-tag. Met deze radio-frequency-identification-technologie houdt bouwconsortium Levvel de kwaliteit van de betonblokken nauwgezet in de gaten. Het Vlaamse Aucxis levert de rfid-tags en het systeem erachter.

De Nederlandse bouwbedrijven BAM, Van Oord en Rebel werken onder de naam Levvel de komende 25 jaar samen aan de versteviging van de Afsluitdijk, de 32 kilometer lange dijk tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. Drie jaar geleden gunde Rijkswaterstaat het consortium hiervoor een contract van ruim een half miljard euro. Een van de werkzaamheden betreft de plaatsing van nieuwe betonblokken om de dijk te beschermen tegen golfslag.

De enorme betonblokken worden bij de productie voorzien van een rfid-tag, ingegoten in het beton. De tag is gekoppeld aan allerlei informatie over het betreffende blok, zoals het productieproces en de exacte positie. Om de tags uit te lezen, plaatste rfid-leverancier Aucxis op diverse locaties rfid-antennes en -lezers. Bijvoorbeeld op enkele belangrijke kranen in de productiehal, op het plein waar de blokken drogen en op de dijk. De antennes zijn bestand tegen weer en wind.

Lees het volledige artikel op computable.nl