Artikel 8 juni 2022

EU sluit lightning-poort en verplicht usb-C

Alle mobiele telefoons, tablets en camera’s moeten tegen het najaar van 2024 een usb-C-oplaadpoort hebben. Ook e-readers, oordopjes, headsets, computermuizen, toetsenborden, draagbare navigatie-apparaten, draagbare game consoles en portable luidsprekers die oplaadbaar zijn via een kabel, dienen aan deze vereiste te voldoen.

Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad overeengekomen. Geen enkele fabrikant mag hiervan afwijken, ook Apple niet. De zogeheten lightning-poort heeft zijn langste tijd gehad. Apple krijgt twee jaar de tijd zijn ontwerpen te veranderen. Laptops moeten in 2026 aan de nieuwe eisen voldoen. 

De Europese Commissie wil ook interoperabiliteit van draadloze oplaadoplossingen. Hier komen ook bepalingen voor. 

De EU wil met deze langverwachte maatregel de duurzaamheid vergroten, het elektronisch afval verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker maken. Ze kunnen tot 250 miljoen euro per jaar besparen op onnodige aankopen van laders. Met één enkele oplader vallen straks alle draagbare elektronische apparaten van stroom te voorzien. De oplaadsnelheid is ook geharmoniseerd voor apparaten die snel opladen ondersteunen.

Lees het volledige artikel op computable.nl