Artikel 5 augustus 2022

Falen redundantie Prorail leidt tot Kamervragen

De uitval van een computer bij Prorail en het falen van redundantie leidde tot ernstige vertraging voor reizigers. VVD-Kamerlid Fahid Minhas vraagt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) hoe het kan dat in twee jaar tijd drie storingen in digitale systemen het spoorverkeer in de soep laten lopen.

Rikus Spithorst, voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV, in een recente column: ‘Maar goed, ik leg het nog één keer uit. Jongens en meisjes van Prorail: de bedoeling van een redundant systeem (dat door de belastingbetaler en de reiziger voor jullie is betaald) is dat dat in werking treedt als het primaire systeem het begeeft. Ingewikkelder is het niet.’

Wat was er gebeurd? In een verkeersleidingpost van de spoorbeheerder begaf een computer het; vervolgens weigerde het vervangende systeem dienst, waardoor in grote delen van het land treinen stil kwamen te staan. Vervolgens lichtte de NS de reizigers onvoldoende in over de ontstane situatie; raadde hen zelfs aan zelf transport te regelen. Chaos na computerblunder heette het in de termen van Maatschappij voor Beter OV.

Lees het volledige artikel op computable.nl