Artikel 21 december 2021

Hexagon pakt met eam vervuilende schepen aan

Gedigitaliseerde processen kunnen de scheepvaart duurzamer maken. De sector geniet namelijk een niet al te beste reputatie. Regelmatig resulteren scheepsongelukken in vervuiling van wateroppervlakten en aangrenzende kustgebieden. Software voor enterprise asset management (eam), kan een remedie zijn. Op de onlangs gehouden maritieme beurs Europort 2021 in Rotterdam sprak onder meer Hexagon hierover. Dit bedrijf nam afgelopen zomer het eam-systeem van Infor over.

Met beter uitgevoerd beheer van en onderhoud aan installaties op schepen zijn ongelukken te voorkomen. Gedigitaliseerd beheer van het schip plus bijbehorende installaties in de vorm van eam-software, kan oplopende kosten en het risico van ongelukken beperken. Het leidt gelijktijdig tot verlaging van de operationele kosten, waarvan onderhoud doorgaans 10 procent voor zijn rekening neemt. Bij oudere schepen kan dat oplopen tot 30 procent.

Volgens Bas Beemsterboer van ict-bedrijf Hexagon, is dat hoog nodig. Wanneer technisch falen ten grondslag ligt aan de ongelukken, dan komen die in twee derde van de gevallen voort uit verkeerd uitgevoerd onderhoud. In zijn presentatie tijdens Europort 2021 toonde de asset management strategist meer negatieve statistieken. Zo noteerde men in 2018 binnen de Europese Unie 36 scheepsongevallen met fatale afloop. Bij 70 procent daarvan vormen menselijke fouten de oorzaak, en de rest is te wijten aan technisch falen van de installaties.

Lees het volledige artikel op computable.nl