Artikel 26 februari 2021

Huawei zet zwaar in op elektrische auto

Fabrikant probeert de gevolgen van de Amerikaanse boycot te beperken

Huawei gaat zwaar inzetten op elektrische voertuigen. Met het ontwerp hiervan is de door Amerikaanse sancties getroffen fabrikant van telecom-apparatuur al ver gevorderd. Al dit jaar zijn de eerste modellen te verwachten.

Het is onduidelijk wat bij Huawei precies het plan is. Persbureau Reuters meldt op basis van anonieme insiders dat de fabrikant de milieuvriendelijke auto’s onder eigen merknaam gaat bouwen. Huawei zelf zegt de elektrische auto’s aan derde partijen (OEM’s) te leveren, die er hun eigen merk aan verbinden.

De stap naar de auto-industrie is voor Huawei overigens minder groot dan op het eerste gezicht lijkt. De ontwikkeling van elektrische auto’s ligt in het verlengde van de activiteiten van de divisie zakelijke it. Deze divisie vormt de derde poot van het concern, naast die voor telecommunicatie-netwerken en smartphones. Op het gebied van chipsets, kunstmatige intelligentie (ai) en de cloud is Huawei technisch al competitief.

Een woordvoerder van Huawei omschrijft Huawei’s rol als die van een toeleverancier, gericht op digitale auto’s. Eerder was al bekend dat Huawei in China intensief samenwerkt met Audi. Gezamenlijk ontwikkelen zij zelfrijdende auto’s. Ook met autofabrikant PSA (Peugeot, Citroën en Opel) bestaat een hechte band, hoewel de Fransen dat niet aan de grote klok hangen. Huawei levert onder meer chipsets, waarmee het concurreert met Nvidia.

Lees het volledige artikel op computable.nl