Artikel 22 september 2021

Ict-branche betreurt stilstand

Prinsjesdag 2021

De digitale sector betreurt het volledig gebrek aan nieuw beleid. NLdigital constateert dat Den Haag stilvalt zolang er geen nieuw kabinet wordt gevormd. En dat terwijl we midden in een versnellende digitale transitie zitten. Het algemene beeld van Prinsjesdag is impasse.

Michiel Steltman, directeur Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland), noemt de Miljoenennota 2022 een ‘copy-paste’ van de vorige versie. Van intensiveringen die impact hebben op de ict-sector, is nauwelijks sprake. Lichtpuntje is de reservering van driehonderd miljoen euro voor mogelijke deelname aan Europese innovatieprogramma’s op het gebied van cloud en chips.

Ook de Dutch Startup Association (DSA) noemt dit laatste een goed gebaar, evenals de verbeterde visa regelgeving om nieuw talent aan te trekken. Wel vreest de DSA dat de aangekondigde driehonderd miljoen aan subsidies slechts toegankelijk is voor een beperkte groep bedrijven. Deze subsidies zijn immers specifiek bedoeld voor technieken en diensten in de chip- en cloud-industrie.

Voor de rest is het stilstand en dus achteruitgang, klaagt NLdigital. ‘Hoelang moet het onderwijs nog wachten op digitale geletterdheid? Hoelang moeten projecten in de digitale sector voor connectiviteit, arbeidsmarkt en duurzaamheid nog wachten op financiering? Hoelang moeten de Autoriteit Persoonsgegevens en het Digital Trust Center nog wachten op voldoende financiering om hun werk goed te doen?’, vraagt de brancheorganisatie zich af.

Lees het volledige artikel op computable.nl