Artikel 13 januari 2022

JD.com lanceert volautomatische winkels in Nederland

JD.com wil met een nagenoeg volledig geautomatiseerd winkelconcept Nederland veroveren. Als eerste zijn in Leiden en Rotterdam twee Ochama-vestigingen geopend. De Chinese e-commerce-gigant, na Amazon en Alibaba ‘s werelds grootste webwinkelier, bevoorraadt de winkels vanuit een gerobotiseerd magazijn.

JD.com ontwikkelde eigenhandig zelfrijdende wagentjes en robotarmen voor het selecteren, sorteren en verpakken van de bestellingen. Ook zetten ze deze binnen een paar uur voor de klant klaar. Consumenten kunnen via de app of website bestellen. Vervolgens hebben ze de keuze hun orders in de twee Pickup Shops af te halen dan wel deze de volgende dag thuis te laten bezorgen. Ook Amsterdam en Utrecht krijgen binnenkort afhaalpunten. Als het concept aanslaat, komen er snel meer.

Financieel is JD.com tot een snelle expansie in staat. De e-tailer is qua beurswaarde drie keer groter dan Ahold Delhaize. De Chinezen claimen al meer dan een half miljard klanten te hebben. Ochama profileert zich als een one-stop omnichannel shop met een breed assortiment aan A-merken. Het assortiment omvat bij de start zevenduizend producten variërend van verse en houdbare etenswaren tot huishoudelijke apparaten, cosmetica, kleding en interieurartikelen. 

Lees het volledige artikel op computable.nl