Artikel 18 mei 2021

Lichte terugval bij detachering ict

Detacheerders op gebied van ict zagen hun omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,2 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2020 bedroeg de daling 0,7 procent.

Dit blijkt uit de MarktMonitor die Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) elk kwartaal publiceert. De cijfers zijn zonder correctie van werkdagen. De ict doet het overigens minder goed dan de rest van de detacheringsbranche. Vergeleken met een jaar eerder was de terugval slechts 1,3 procent. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020 steeg de totale omzet van de branche met 3,1 procent, dus ook beter dan de ict.

Verder valt op dat het percentage professionals in vaste dienst bij detacheringsbureaus is gestegen van 61 naar 64,3 procent. Het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is ook verder gedaald. Was dat in het tweede kwartaal van 2020 nog een zeer hoge score van 8,1 procent, nu is dat 5,4.

Secretaris Peter Hulsbos constateert dat de sector zich goed staande houdt. Naast de daling van de leegloop is ook een stijging van de productiviteit waarneembaar. Dit komt mede omdat maar zeer beperkt vakanties worden opgenomen. Met een personeelsbestand dat 7,3 procent kleiner was dan in Q1 2020, werd 1,3 procent minder omzet gedraaid. De meeste detachering vindt plaats in de vakgebieden techniek en energie, financieel, ict en bouw.

Lees het volledige artikel op computable.nl