Artikel 28 januari 2021

Microsoft stopt twee miljard in zelfrijdende auto

Microsoft heeft een overeenkomst opgezet met General Motors om zelfrijdende voertuigen te gaan ontwikkelen. Het bedrijf pompt, samen met Honda, GM en institutionele investeerders, ook twee miljard in Cruise, de GM-afdeling die zich hiermee bezighoudt.

De twee bedrijven voegen ingenieurs, software, cloudcapaciteit en bedrijfskennis samen om zo snel mogelijk autonome wagens op de weg te krijgen. Cruise zal bijvoorbeeld gebruik maken van Azure om een vloot van zelfrijdende wagens te kunnen commercialiseren.

Cruise is nog maar recent begonnen met het testen van autonome voertuigen in San Francisco. Veel waarnemers vinden dat Cruise achterloopt op zijn rivaal Waymo (een Google-dochter). Zo beloofde het bedrijf eerder dat het tegen 2019 een commerciële taximaatschappij zou lanceren, maar dat plan ging niet door. Waymo heeft al zo’n dienst in Phoenix, Arizona en wil die uitbreiden naar andere steden. Dat weerhield investeerders er niet van om veel geld in Cruise te pompen. Onder meer Softbank, Honda en het fonds T. Rowe Price Group investeerden miljarden in Cruise.

Microsoft van zijn kant leek tot nog toe grotendeels afwezig in de race om autonome voertuigen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple. Achter de schermen is het bedrijf er al een tijdje mee bezig, bijvoorbeeld door technologie te ontwikkelen voor connected cars, alweer op basis van Azure. Nissan en Volkswagen hebben zich daarvoor al als klant opgegeven. 

Lees het volledige artikel op computable.nl