Artikel 22 januari 2021

Nederland proeftuin voor luchttaxi’s en drones

Zijn onbemande vliegtoestellen veilig in een stedelijke omgeving?

In Amsterdam, Enschede en Rotterdam vinden volgend jaar tests plaats met vliegende taxi’s voor personenvervoer en drones voor ondersteuning van hulpdiensten. De tests zijn onderdeel van Amu-led, een Europees initiatief om aan te tonen dat drones veilig in een stedelijke omgeving kunnen vliegen.

Volgens de deelnemers in Amu-led worden luchttaxi’s en drones in de toekomst volop ingezet voor transport van personen, vracht of ter ondersteuning in noodsituaties. Dergelijke stedelijke luchtmobiliteit zou steden duurzamer en slimmer kunnen maken, aldus het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Deze organisatie is betrokken bij het initiatief en de tests.

De voorbereidingen van de praktijktests zijn tijdrovend. Er moet nog veel worden geregeld om personen en vracht uiteindelijk zonder meevliegende piloot te vervoeren aan de hand van U-space. U-space is een grotendeels geautomatiseerde luchtverkeersleiding voor drones. Volgens Henk Hesselink, senior r&d-manager bij NLR en technical manager van het Europese project, zijn in China al toeristische rondvluchten in drones die men vanaf de grond bestuurt.

Lees het volledige artikel op computable.nl