Artikel 4 april 2022

NS start grondig onderzoek naar zware it-storing

NS zegt 'grondig onderzoek' te gaan doen naar de oorzaak van de grote landelijke it-storing van gisteren. De spoorwegmaatschappij wil op basis van de studie in de toekomst voorkomen dat er een hele dag geen treinen meer rijden.

Gisteren zorgde een storing in het planningssysteem ervoor dat de treinenloop in de soep liep. Nadat het systeem geüpdatet was, stonden veel treinen op een verkeerde plek. De NS is vannacht bezig geweest de treinen zoveel mogelijk weer naar de juiste plek te brengen. Het spoorbedrijf zegt dat het vanochtend de dienstregeling weer goed heeft kunnen opstarten.

Wat de oorzaak is geweest van het uitvallen van het planningssysteem voor de bijsturing van de treinen en het personeel is niet bekend. NS zegt hier ‘grondig onderzoek naar te doen en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.’ Daarbij zal er ook aandacht uitgaan naar de werking van de backup-voorzieningen. Het spoorbedrijf meldde eerder dat het geen aanwijzingen heeft dat er sprake is van een hack.

Reizigersvereniging Rover pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het herstelvermogen van NS, Prorail en regionale vervoerders na grote verstoringen van het treinverkeer. Dat zegt directeur Freek Bos van Rover in een reactie tegen vakblad Spoorpro.

Lees het volledige artikel op computable.nl