Artikel 24 februari 2021

NS zet drone in om stations 3d in kaart te brengen

NS laat met een drone een zogeheten digitale tweeling maken van station Utrecht Centraal. Dit moet uitmonden in een 3d-model, dat het spoorwegbedrijf gebruikt om stationsprocessen te verbeteren en onderhoud gemakkelijker en veiliger te maken. Door de drone kan de inzet van hoogwerkers en steigers omlaag. Reizigers ondervinden minder overlast, doordat er minder afzettingen nodig zijn op en rond stations.

Sarah, de drone van bijna twee meter, vloog deze week een aantal maal rond Utrecht Centraal om het station van buiten volledig in kaart te brengen. Leverancier is Aeroscan. Dit Friese bedrijf is gespecialiseerd in het met drones maken van beelden van muren en daken voor onder meer corporaties en (monumentale) vastgoedeigenaren.

NS streeft er naar nog dit jaar de ‘digital twin’ van Utrecht CS beschikbaar te hebben. Dit is een 3d-beeld van het station, gemaakt met drone-beelden en Lidar-technologie. Lidar (Laser Imaging Detection And Ranging) is de technologie waarmee de afstand tot een object of oppervlak wordt bepaald met laserpulsen. Het spoorwegbedrijf hanteert deze lasertechnologie om binnen in de stations beelden te maken.

Lees het volledige artikel op computable.nl