Artikel 9 augustus 2021

Postnl investeert fors in (pakket)automatisering

Postnl wil 450 miljoen euro extra investeren in zijn postverwerkingscapaciteit, it-infrastructuur, duurzaamheid en pakketautomaten. In de periode 2022-24 gaat het dan om in totaal 950 miljoen euro aan investeringen.

Het postbedrijf zag in het tweede kwartaal het pakketvolume weer toenemen door de versnelde e-commercegroei vanwege Covid-19. Om die sterkere toename op te vangen, breidt Postnl zijn capaciteit verder uit en eerder dan was voorzien. Op een doordeweekse dag bezorgt Postnl in de Benelux gemiddeld 1,1 miljoen pakketten en 8,1 miljoen brieven.

Een van de speerpunten voor de komende tijd is meer en slimmer gebruik maken van data, digitalisering en robotisering. Het doel daarvan is onder meer om de logistiek en de informatievoorziening aan klanten te verbeteren en te komen tot een efficiëntere bezorging. Zo loopt er sinds enige maanden een proefproject bij het Postnl-punt in de Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn in Utrecht waarbij klanten zelf hun pakket kunnen afhalen of versturen bij een volledig gerobotiseerde pakketautomaat. Ook kunnen klanten bij vijf Albert Heijn-winkels hun Bol.com-pakket ophalen en retour sturen bij een speciaal daarvoor geplaatste pakketautomaat van Postnl.

Daarnaast heeft Postnl inmiddels zo’n 170 pakket- en briefautomaten in de openbare ruimte geplaatst. Zo’n automaat bevat kluisjes waar mensen via een persoonlijke code op elk moment van de dag pakketten kunnen afhalen of retour sturen. Het voorkomt dat bezorgers voor niets naar een huisadres rijden. De ambitie is om in 2024 zo’n 1.500 pakketautomaten te hebben geplaatst.

Lees het volledige artikel op computable.nl