Artikel 11 juni 2021

Schiphol informeert buren via app over vliegtuigen

Notifly is de nieuwe app waarmee luchthaven Schiphol omwonenden informeert over actueel en toekomstig vliegverkeer op hun locatie. De app werd in bijna anderhalf jaar gebouwd in ontwikkeltool Flutter en maakt volop gebruik van zelflerende algoritmes. Tijdens het proces was er nauw overleg met omwonenden, ontwerpers en data scientists. 'We zijn echt aan het pionieren', vertelt David de Vries, product owner Notifly bij Royal Schiphol Group.

Notifly doet locatiegebonden voorspellingen van het vliegverkeer en van het gebruik van start- en landingsbanen. Hierdoor weten buurtbewoners wanneer er geluidsoverlast kan zijn. Voor actuele informatie en voorspellingen in het komend etmaal gebruikt de tool verschillende databronnen. Het gaat bijvoorbeeld omweerdata van het KNMI, radargegevens van Flightradar24, vluchtschema’s en baangebruiksplanning van Schiphol zelf.

De app werd gebouwd met Flutter, een ontwikkelkit van Google. Volgens De Vries had dit als voordeel dat je gelijk voor Android en iOS kunt bouwen en dus geen aparte ontwikkelaars voor deze twee besturingssystemen nodig hebt. Doordat Flutter nog vrij nieuw is, moest het team sommige bugs via omwegen fixen. Soms vroegen ze de Flutter-gemeenschap om mee te denken over oplossingen.

Lees het volledige artikel op computable.nl