Artikel 22 februari 2022

SIDN waarschuwt houders opgezegde domeinnamen

Voormalige houders van nl-domeinnamen krijgen binnenkort een bericht wanneer op deze opgezegde domeinnamen gericht mailverkeer binnenkomt. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) wil hiermee datalekken voorkomen en domeinhouders beter beschermen. De actie maakt onderdeel uit van een proef die een jaar duurt en voor de hele nl-zone geldt.

Eerdere proeven bij de registrars Argeweb en Openprovider wezen uit dat SIDN hiervoor een nuttig systeem (Lemmings genaamd) heeft ontwikkeld. Tevens heeft Argeweb ervaren dat klanten zich onvoldoende bewust zijn van het risico van het opzeggen van een domeinnaam. Ook Openprovider ziet heil in het opvoeren van de security rond domeinnamen.

Opgezegde domeinnamen komen na een quarantaineperiode van veertig dagen weer beschikbaar voor registratie. Soms komt het voor dat iemand nog mail verstuurt naar e-mailadressen die waren gekoppeld aan de oude domeinnaam.

Iedereen die de oude domeinnaam opnieuw registreert, kan dan in principe deze mogelijk gevoelige e-mails ontvangen, als ze dezelfde mailadressen aanmaken. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de politie en bij zorginstellingen. Daardoor ontstonden grote datalekken van zeer gevoelige informatie, aldus SIDN.

Lees het volledige artikel op computable.nl