Artikel 10 februari 2021

Software vangt explosie aangiften na Brexit-deal op

Leveranciers drukke tijden achter de rug, maar geen ingetrokken verloven

Leveranciers van logistieke en douanesoftware in Nederland hebben drukke tijden achter de rug. Systemen moesten worden aangepast zodat hun klanten ook na de Brexit kunnen handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk. Met wel een explosie aan data tot gevolg.

‘Ja’, beaamt René Wijnants, verkoopmanager van AEB, ‘het is een drukke tijd geweest, ook voor onze klanten die weer veel vragen van hun klanten kregen over bijvoorbeeld de nieuwe douaneformulieren. Ons systeem moest op 31-12-20, 00.00 uur klaar zijn voor het handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk. We waren overigens al een tijd bezig met de voorbereidingen op de Brexit. Dus het was niet ineens alle hens aan dek toen de Brexit-deal op afgelopen 24 december rond was.’

AEB is een ervaren Duits bedrijf, ruim veertig jaar oud en zo’n zeshonderd man groot, dat internationaal actief is met logistieke en douanesoftware. In de aanloop naar de Brexit paste het bedrijf zijn software aan. Echt nieuwe functionaliteit inbouwen was niet aan de orde. Vaak betrof het inhoudelijke wijzigingen, zoals het bijwerken van codelijsten en -tabellen, het inboeken van nieuwe tarieven, en het invoeren van classificaties voor producten en de bijbehorende Engelse wet- en regelgeving. En heel praktisch: voorheen had een logistieke dienstverlener te maken met één douanekantoor voor uitgaande spullen, namelijk in het VK, in de nieuwe situatie liggen de buitengrenzen voor douaneformaliteiten in bijvoorbeeld Rotterdam, Den Helder of Calais. 

Lees het volledige artikel op computable.nl