Artikel 5 november 2021

Survey: ‘Digitalisering grootste impact op bedrijfsvoering’

Bedrijven verwachten dat digitalisering en andere technologische ontwikkelingen op de langere termijn de grootste impact gaan hebben op hun operatie. Technologieën in forecasting & voorraadbeheer en nieuwe warehouse management systemen (WMS) staan het hoogst op de inkoopagenda. 

Dat blijkt uit een survey onder 95 eind- en medebeslissers, werkzaam in logistiek en supply chain, uitgevoerd door Supply Chain Media, BLMC en Jaarbeurs in aanloop naar vakbeurs ICT & Logistiek. 

Naast digitalisering (70 procent van de respondenten) zien bedrijven duurzaamheid, klimaatverandering en de schaarste van grondstoffen als impactvol op de lange termijn (62 procent). Minder urgent is lokalisering: het terughalen van de productie naar de afzetmarkt. Circa 20 procent van de bedrijven verwacht hier in de toekomst de focus op te hebben. 

Bedrijven verwachten te investeren in Warehouse Management Systemen (44 procent), Forecasting & voorraadbeheer (42 procent) en Sales & Operations Planning (33 procent). Bij hun inkoopbeslissing laten de respondenten zich vooral leiden door gesprekken met leveranciers (67 procent) en door bezoeken aan vakbeurzen en congressen; bij 47 procent van de ondervraagden spelen vakevenementen een grote rol. Ook advies van externe collega-professionals (50 procent) en vakmedia (47 procent) zijn van belang bij inkoopbeslissingen van logistieke oplossingen en diensten. 

ICT & Logistiek

De survey Supply Chain Strategie & Automatisering 2021 werd uitgevoerd in aanloop naar ICT & Logistiek, op 10 en 11 november in de Jaarbeurs Utrecht. Met het thema ‘Resilient Logistics: agility and connectivity’ is het gezamenlijke doel tijdens de beurs: een veerkrachtige logistieke sector die klaar is voor de toekomst.