Artikel 18 januari 2022

Tech-uitgaven Nederland stijgen met 5 procent

Net onder Europese gemiddelde

De uitgaven aan technologie in Europa stijgen dit jaar met 5,4 procent. Daarmee herstelt het groeitempo zich nadat de toename in 2021 beperkt bleef tot 2,4 procent. Nederland zit met een verwachte groei van vijf procent rond het Europees gemiddelde. Die conclusie klinkt in Forresters onderzoeksrapport ‘European Tech Market Outlook By Country, 2021 To 2022’.

Software en it-diensten zullen de komende drie jaar meer dan tachtig procent van de groei in tech-uitgaven voor hun rekening nemen. Ook de vraag naar technisch advies en systeemintegratie neemt toe. De totale tech-uitgaven in Nederland worden geraamd op vijftig miljard euro. In Duitsland ligt dit cijfer op 163,6 miljard euro, in het Verenigd Koninkrijk op 227 miljard euro. 

Uit gegevens van Forrester blijkt dat Nederland een van de meest geavanceerde landen is qua tech. Groot is het potentieel om grensverleggende ict-technologieën te ontwikkelen en toe te passen, evenals it-vaardigheden, r&d-activiteiten, industriële activiteiten en toegang tot financiering. Samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden behoort Nederland wat dat betreft tot de meest geavanceerde landen.

De vraag naar telecom-diensten in Europa blijft vlak. Na een daling van 1,6 procent wordt voor dit jaar een toename van 0,7 procent verwacht. De groei zit in 5G en edge computing. Forrester verwacht dat driekwart van de data van grote ondernemingen in 2025 aan de rand van netwerken (edge) wordt verwerkt. In 2031 zal tachtig procent van de Europese data aan de rand worden verwerkt, tegen twintig procent in 2021. Tegen 2025 zal dertig procent van de wereldwijde data in realtime worden verwerkt.

Lees het volledige artikel op computable.nl