Artikel 29 april 2022

Toekomst van programmeren is collaborative

Hoe vind je de beste programmeurs in een markt waar de vraag ernaar al heel lang groter is dan het aanbod? Daar lag ik best wel vaak van wakker, totdat ik ‘collaborative coding’ ontdekte. Meer, dit heeft de toekomst omdat het helpt beter en efficiënter bij het communiceren en samenwerken. En mooie bijvangst is dat het een nieuwe generatie programmeurs aanspreekt – en die hebben we hard nodig.

Wat heb je nodig om de snelle groei te kunnen bijbenen? Een deel van het antwoord vond ik toen ik vorig jaar geïnterviewd werd door IT Labs en een wens mocht doen. Ik wenste een omgeving waarin developers samen kunnen werken aan code, zoals tekstschrijvers dat ook kunnen in Google Drive of gamers dat doen in multiplayer-spellen als Fortnite. Die wens heet collaborative coding, een manier van code sharing waarmee programmeurs echt in realtime in de cloud – dus via hun browser – kunnen samenwerken.

Dit mag een paar stappen verder gaan dan pair programming, waarbij twee developers op één werkstation samenwerken; mob programming, met één bestuurder en meerdere navigators die de bestuurder begeleiden om de code te schrijven of code sharing, waarbij developers op hun eigen laptop of werkstation, thuis, op kantoor of desnoods aan de andere kant van de wereld werken, terwijl alle leden van het team in realtime de mogelijkheid hebben om elkaars code te herzien, te verbeteren, te debuggen of toe te voegen.

Lees het volledige artikel op computable.nl