Artikel 3 december 2021

TÜV toetst cyberweerbaarheid havensector R’dam

TÜV Nederland gaat lokale bedrijven en instellingen in de Rotterdamse haven helpen bij het aantonen van hun cyberweerbaarheid. Het keurings- en certificeringsbureau slaat daartoe de handen ineen met Ferm, het Rotterdams samenwerkingsverband voor de havensector dat zich bezighoudt met beveiliging van it en ot (operationele technologie).

Bij Ferm zijn uiteenlopende havenorganisaties aangesloten, zoals ondernemersvereniging Deltalinqs, het havenbedrijf, de gemeente, de veiligheidsregio en de zeehavenpolitie. Voor hen en hun achterban ontwikkelt TÜV in eerste instantie een manier om te achterhalen hoe cyberweerbaar bedrijven in het havengebied zijn. De partijen zien zo’n assessment als eerste stap naar een ISO27001-certificering voor informatiebeveiliging.

De aanpak in de Rotterdamse haven lijkt op het model dat TÜV al in andere sectoren toepast. Zo is het keurings- en certificeringsbureau als partner betrokken bij Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) in de regio Eindhoven en bij het Cybersecurity voor de Maakindustrie (CCM). De achterban van deze koepelorganisaties hebben toegang tot specifieke producten van TÜV.

Lees het volledige artikel op computable.nl