Artikel, Logistieke Tech Trends, Transport & Distributie 24 september 2020

Uber Freight verkocht aan Duitse startup Sennder

Het Duitse Sendder neemt de Europese activiteiten van Uber Freight over. De overname volgt nog geen anderhalf jaar nadat Uber met zijn vrachtapp voet op Europese bodem zette. De naam Uber Freight verwijnt van de Europese markt. 

Na de overname krijgt Uber een minderheidsbelang in digital freight broker Sendder. De twee bedrijven gaan naar eigen zeggen een ‘strategische samenwerking’ aan. Dat wil zeggen: ze verwijzen klanten naar elkaar door als transportbedrijven op zoek zijn naar vrachtwagenchauffeurs in Noord-Amerika of Europa. Tom Christenson, nu nog directeur Europa bij Uber Freight, treedt bij Sennder aan als COO. Sennder is van plan een kantoor in Amsterdam te openen. Medewerkers van Uber Freight verhuizen mee naar deze nieuwe locatie.

Uber Freight in de rode cijfers

Met de overname lijkt Uber Freight zijn forse verliezen op te willen vangen. De vrachtapp die chauffeurs aan ladingen kopppelt, belandde de afgelopen jaren diep in het rood. Zowel in de VS als in Europa lukte het Uber Freight niet om winst te maken. In het vierde kwartaal van 2019 leed het 55 miljoen dollar verlies. 

Groei Sennder

Digitale vrachtmakelaar Sennder, dat in 2015 werd opgericht, hoopt met de overname zijn positie op de Europese transportmarkt te verstevigen. De onderneming fuseerde in juni met Franse evenknie Everoad. Ook startte het een joint venture met Poste Italiane, de grootste logistieke dienstverlener van Italië. Sennder verwerkt naar eigen zeggen maandelijks 50.000 ladingen in 31 landen.