Artikel 22 oktober 2021

Winterse proef met autonoom vervoer in Finland

Begin 2022 start een proef met autonoom rijden in de Finse stad Tampere. Twee zelfrijdende Toyota-voertuigen gaan mensen vervoeren als last mile transportdienst in koude, besneeuwde en donkere winterse omstandigheden. Bedoeling is informatie te verzamelen over hoe autonome voertuigen dan werken als onderdeel van het openbaar vervoer.

Twee autonome Toyota Proace minibusjes, geautomatiseerd door het Finse zelfrijdende technologiebedrijf Sensible 4, zullen werken als aanvoerverkeer voor de eerste tramlijn in de stad.

‘De komende pilot in Tampere is bedoeld als praktijkvoorbeeld van een vervoersdienst die uiteindelijk het leven van mensen in de buitenwijken verbetert, de behoefte aan privéauto’s doet afnemen en het gebrek aan beroepschauffeurs helpt op te lossen. We ontwikkelen ook functionaliteit voor vervoer op aanvraag om de dienst verder te ontwikkelen”, zegt Jussi Suomela, medeoprichter van Sensible 4 over de route en de rol van de autonome pendelbusdienst naar de steden. Hij vervolgt: ‘Wij zien gedeelde, elektrische en bestuurderloze mobiliteit als een enorme verbetering van de duurzaamheid van het vervoer. Het is echt een impact aan het maken op onze steden.’

Lees het volledige artikel op computable.nl