Nieuws
31 oktober 2018

ECS International zet iSHARE in voor efficiënter transport

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wisselende partners zijn een bekend fenomeen in transport. iSHARE maakt het delen van informatie met transportbedrijven en hun charters een stuk gemakkelijker. Dat leidt tot versnelling van processen en uiteindelijk efficiënter transport. Implementatiepartner ECS International werkt samen met zijn klanten aan concrete toepassingen van het afsprakenstelsel.
Wisselende partners zijn een bekend fenomeen in transport. iSHARE maakt het delen van informatie met transportbedrijven en hun charters een stuk gemakkelijker. Dat leidt tot versnelling van processen en uiteindelijk efficiënter transport. Implementatiepartner ECS International werkt samen met zijn klanten aan concrete toepassingen van het afsprakenstelsel.

ECS International is gespecialiseerd in datacommunicatie en data-integratie. De oplossingen van ECS stellen bedrijven in staat om naadloos orders, pakbonnen, facturen en andere data te delen met al hun handelspartners. “Dat is begonnen met EDI, maar tegenwoordig gaat het om veel meer formaten zoals XML, flatfiles of spreadsheets. Wij halen de informatie uit het systeem van het ene bedrijf en transformeren die in het formaat dat het systeem van het andere bedrijf kan verwerken. Onze software kunnen we installeren bij de klant, maar bieden we ook aan als dienst”, verklaart Ben Rinkel, managing director van ECS.

iSHARE maakt het werk van ECS gemakkelijker, stelt Rinkel. “iSHARE is een afsprakenstelsel voor identificatie, authenticatie en autorisatie van partners in de logistieke keten. Die drie elementen hebben we al ingebouwd in onze software, maar altijd op basis van bilaterale afspraken. Door iSHARE te implementeren hoeven we straks minder afspraken te maken als een bedrijf een nieuwe handelspartner wil aansluiten. Het enige dat we nog wel moeten afspreken, is welk veilig datacommunicatieprotocol en welk dataformaat we hanteren.”

Verhogen van de beladingsgraad
In de basis is de software van ECS al voorbereid op iSHARE. Klanten van ECS kunnen nu al valideren of een handelspartner bekend is in het register van iSHARE en geautoriseerd is om de gewenste data te ontvangen. Desgewenst kunnen die klanten selectief te werk gaan. “Een groothandel vindt het misschien niet nodig om steeds weer opnieuw zijn leveranciers te valideren. Maar die leveranciers schakelen misschien steeds weer wisselende transportbedrijven in, die de groothandel wel wil valideren. En als een transportbedrijf een onbekende charter inhuurt, kunnen we die ook valideren. Staat een transportbedrijf of zijn charter niet in het register, dan ontvangt de groothandel daarvan bericht. Die kan dan maatregelen nemen.”

Op dit moment is ECS met een aantal klanten in gesprek over concrete toepassingen van iSHARE. Ëén van die klanten is een groothandel met vrachtauto’s die volgeladen vertrekken, maar op wat emballage na leeg terugkomen. Dit bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om het aantal lege kilometers te reduceren door retourvrachten te organiseren. Daarvoor is vracht nodig van partijen die tot nu toe onbekend zijn. Rinkel: “iSHARE kan helpen om gemakkelijker contact te leggen met die partijen en informatie over vrachten uit te wisselen. Dat helpt om de beladingsgraad te verhogen en de duurzaamheid te verbeteren.”

Track- en trace-data consolideren
Een ander voorbeeld betreft een internationaal farmaceutisch bedrijf dat medicijnen levert vanuit diverse depots van logistiek dienstverleners in Europa. In deze keten zorgen meerdere vervoerders ervoor dat de medicijnen op de juiste plaats en tijd terecht komen. Dat betekent dat informatie over de positie van een zending van vervoerder op vervoerder wordt overgedragen en over verschillende systemen is verspreid. “Voor zowel de opdrachtgever als de klant is het een lastige uitzoekklus om te achterhalen waar een zending zich bevindt en wanneer die wordt afgeleverd”, legt Rinkel uit.

ECS onderzoekt samen met de klant of iSHARE een rol kan spelen bij het consolideren van de track- en trace-data van de diverse vervoerders. “Wat wij met iSHARE willen realiseren, is een onafhankelijke basis waarbij de track en trace-data van verschillende vervoerders kan worden samengebracht, welke dat ook zijn. Dat biedt transparantie voor alle partijen in de keten: voor de opdrachtgever, de vervoerder én de klant.”

Communiceren met de cloud
Tot de klantenkring van ECS behoort ook Portbase, het platform voor data-uitwisseling in de Nederlandse havens. Ook met Portbase werkt ECS aan mogelijke oplossingen. “Zodra we een business case hebben, gaan we aan de slag met de ontwikkeling van geavanceerde toepassingen van iSHARE”, stelt Rinkel. “Waar iSHARE wellicht ook een rol kan spelen, is bij de uitwisseling van data tussen cloudoplossingen. Klanten maken steeds meer gebruik van cloudoplossingen, die ook met elkaar moeten kunnen communiceren. Maar wat iSHARE op dit punt concreet zou kunnen betekenen, moeten we nog verder onderzoeken.”

Meer weten? Ben Rinkel van ECS International bespreekt tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek de mogelijkheden van iSHARE. Zijn presentatie staat gepland op 7 november om 11.30 uur in het iSHARE Works theater. Kijk voor meer informatie op https://www.ict-en-logistiek.nl.
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
logistiek-300x300_tekengebied-1.jpg
Premium Event Partner

5-evofendex.png
Mediapartners