Nieuws
13 november 2018

Barcode scanning: hoe en wat?

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Een foute order leveren is zonde van je tijd en geld. Als er fouten worden gemaakt, is er niet per se iets mis met de werkwijze of het personeel. Maar je bent gek als je de kans laat liggen om het aantal bestellingen met een foutief product kunt verlagen van 2% naar 0,1%. In dit artikel legt Thijmen Stavenuiter, developer bij Logic4 bedrijfssoftware uit hoe je barcode scanning kunt inzetten in jouw magazijn en wat het je oplevert.
BARCODE SCANNING TOEPASSINGEN

Het gebruik van barcode scanners in het magazijn bij groothandels, winkels en webshops stijgt. Het zorgt voor meer inzicht en minder fouten in het logistieke proces. Orderpicking is de bekendste toepassing van scanners, maar je kun er veel meer mee! Dit zijn de 6 belangrijkste toepassingen:

• Orderpicking en -controle
• Voorraadcontrole
• Voorraadmutaties
• Inkooplevering controle
• Inkooporder aanmaken
• Verkooporder aanmaken

VOORBEELD: ORDERPICKING MET BARCODE SCANNER

Een medewerker bij orderverwerking zet picklijsten klaar. Op de barcode scanner selecteert de magazijnmedewerker een picklijst om aan de slag te gaan. Op het scherm ziet hij welke en hoeveel artikelen hij moet picken en waar in het magazijn deze liggen. Hij loopt naar de picklocatie, scant de artikelcode, vult in hoeveel stuks hij uit het vak neemt en legt de artikelen in de verzamelbak. Nu is de volgende locatie te zien op het scherm. Hier voert de medewerker dezelfde handelingen uit, en zo verder tot alle artikelen gepickt zijn. Nu kan hij of een collega de order klaarmaken voor verzending.

WAT HEB JE NODIG OM TE STARTEN?

Wil je barcode scanning invoeren in jouw magazijn, dan heb je drie dingen nodig:
• Barcodes (de unieke cijferreeksen)
• Barcode scanners (de hardware)
• Een barcode systeem (de software)

WELKE SOORTEN BARCODES ZIJN ER?

Op artikelen, magazijnlocaties, picklijsten en verzendlabels vind je de bekende zwart-witte streepjescode of blokjescode. Ben je een leverancier die eigen producten via retailers verkoopt, dan moet je codes aanschaffen via de GS1 website. Deze unieke artikelcodes kunnen bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel gescand worden. Ben je een groothandel die producten doorverkoopt, dan is het handig om daarnaast interne barcodes te hanteren, om bijvoorbeeld een onderverdeling te maken in batches en stuksartikelen. Dit hoeven geen officiële GS1 codes te zijn.

OFFICIËLE GS1 BARCODES
GS1 is het officiële uitgiftepunt van identificatienummers voor producten, locaties en verzendeenheden. De codes worden maar één keer toegekend en zijn dus uniek. Er zijn verschillende soorten barcodes voor verschillende doelen.
• GS1 artikelcode voor codering van producten. Ook EAN-13 (European Article Numbering) of GTIN-13 (Global Trade Item Number) genoemd.
• GS1 adrescode voor externe en interne bedrijfslocaties, zoals vestigingen en stellingen. Ook GLN (Global Location Number) genoemd.
• GS1 verzendcode voor pallets en containers van leveranciers. Ook SSCC (Serial Shipping Container Code) genoemd.
• Overige codes zijn GS1 couponcodes voor kortingen, GS1 klantkaartcodes en EAN-8 voor kleine verpakkingen.

1D EN 2D CODES
Ook zijn er verschillende vormen barcodes. De verticale zwarte strepen op een lichte achtergrond is de bekendste. Dit wordt 1D of lineaire code genoemd. Het voordeel is dat ze met iedere laserscanner te lezen zijn. Een 2D code bestaat uit vierkante blokjes en kan veel meer informatie bevatten. Denk aan een QR code of datamatrix code. Hiervoor is een slimmere scanner nodig.

SOORTEN BARCODE SCANNERS

Welk type scanner geschikt is voor jou hangt af van wat je met de scanners wil gaan doen. Scanners zijn eigenlijk volledige computers op handformaat (PDA’s) en daardoor niet goedkoop in aanschaf. Dus denk eerst na over wat je nodig hebt. Houd rekening met deze punten:

BEDRAAD OF DRAADLOOS
Bij winkelkassa’s zie je vaak een bedrade scanner die met een kabel is aangesloten op een computer. Een draadloze scanner is via WiFi en/of Bluetooth verbonden met internet. In het magazijn geeft een draadloze scanner meer bewegingsvrijheid. Om te zorgen dat je overal goed contact kunt maken, plaats je in een groot magazijn op meerdere plekken een WiFi punt.

LASERSCANNER OF IMAGER
Een laserscanner kan alleen 1D codes lezen en moet meestal nauwkeurig op de code gericht worden. Een imager kan vanuit iedere hoek zowel 1D als 2D codes lezen en zelfs van een (telefoon)scherm. Imagers zijn wat duurder in aanschaf, maar het prijsverschil met laserscanners wordt steeds kleiner. Wil je de zekerheid dat je alle vormen barcodes kunt scannen, ga dan voor een imager.

KORTE VS. LANGE SCANAFSTAND
Een factor die je ook mee moet nemen is vanaf welke afstand de scanner barcodes moet kunnen lezen. Is de maximale afstand 80 centimeter tot 1 meter, dan voldoet een standaard range scanner. Deze zijn sneller en preciezer. Is de afstand meer dan 1 meter (tot max. 20 meter), dan heb je een long range scanner nodig.

OVERIGE OPTIES
Wil je voorop lopen met technische snufjes, dan kun je ook kiezen voor een innovatieve scanhandschoen, of ringscanner met polscomputer.

ERP OF WMS MET BARCODE SYSTEEM

Zonder een achterliggend barcode systeem doen barcodes en barcode scanners niks. Je kunt hiervoor een op zichzelf staande tool gebruiken, maar een geïntegreerde barcode functionaliteit in jouw WMS of ERP systeem is handiger. Dit is ook het geval in Logic4 ERP bedrijfssoftware. In het ERP systeem kun je barcodes opslaan en printen. Daarnaast draaien er apps op de handscanners. Vanuit het systeem stuur je met een druk op de knop de barcode naar je standaard printer of een speciale labelprinter. Op het moment dat de magazijnmedewerker met een picklijst aan de slag gaat en de artikelen scant, zie je dat direct terug in het systeem. Als er iets niet klopt, krijgt hij een melding te zien en kun je het meteen oplossen.

VOORDELEN VAN BARCODE SCANNING

• Sneller orderpicken t.o.v. papieren picklijsten
• Minder fouten bij orderpicken
• Altijd duidelijk waar in het magazijn artikelen liggen
• Kortere inwerktijd van nieuw personeel, minder zoeken
• Snellere voorraadcontrole
• Beter inzicht in de actuele voorraad
• Minder administratief werk
• Meer tevreden klanten en hogere omzet

MEER INFORMATIE

Logic4 is een alles-in-één ERP systeem en webshop platform met geïntegreerd barcode systeem. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor (middel)grote groothandels en detailhandels. Meer informatie vind je op www.logic4.nl.
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
logistiek-300x300_tekengebied-1.jpg
Mediapartners