Nieuws
18 januari 2019

Sneller orderpicken met een orderpicksysteem

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Orderpicking is veelal mensenwerk. Welke methoden en systemen zijn er om het jou en je medewerkers een stuk makkelijker te maken?
Lees je over orderpicking, dan vliegen termen zoals pick-to-light, voice picking en barcode scanning (https://www.logic4.nl/nieuws/barcode-scanners-magazijn/) je om de oren. Er zijn prachtige innovaties die van het magazijn een ware speeltuin maken voor de gadgetfan. Voor de gemiddelde (groot)handelaar bestaat orderuitlevering echter nog gewoon uit een orderpicker, een pickbon en een krat waar de spullen in moeten komen. Met enkele orders per dag maak je je niet zo druk om de manier waarop je bestellingen klaarmaakt. Heb je het drukker, dan wordt het tijd om na te denken over betere orderpicking methoden en te automatiseren door middel van een orderpicksysteem.

EEN ORDERPICKSYSTEEM IS ONMISBAAR ALS JE…

- 20+ orders per dag uitlevert
- grote orders hebt met veel orderregels
- juist veel kleine orders moet verwerken
- eigen voorraad combineert met drop-shipment
- artikelen van uiteenlopend formaat en gewicht hebt
- te maken hebt met enorme piekmomenten

MEER EN KLEINERE ORDERS

Mensen plaatsen meer en vaker kleine orders door het gemak van online bestellen. Ze knippen hun bestelling op in delen en plaatsen die als ze er toevallig aan denken of wanneer ze het product écht nodig hebben. Één bestelmoment met een deadline waarop een hele verzameling bestellingen de deur uitgaat is er niet meer. Het is een continue stroom geworden. Dit is begonnen bij consumenten en is nu ook overgewaaid naar bedrijven.

Deze ‘trend’ heeft invloed op het werk in het magazijn. Eerder kreeg je als groothandel op een vaste dag per klant een grote bestelling binnen die je in één keer kon klaarmaken. Nu is dat verspreid over meerdere dagen en meerdere inkopers per klant. Dat zorgt voor meer drukte in het magazijn, meer uitleveringen, meer pickbonnen, meer vervoerders die zendingen komen ophalen en ga zo maar door. In plaats van harder te lopen kun je beter kijken naar een methode van orderpicking die tijd bespaart.

ORDERPICKMETHODEN

Er zijn tientallen websites waarop pickmethoden uitgelegd worden. Vaak wordt voor dezelfde uitleg twee verschillende termen gebruikt. Of veel termen krijgen op de ene website een andere uitleg dan op de andere. Erg verwarrend. Hoe moet je hier wijs uit worden? De afbeelding in het blog op onze website legt het overzichtelijk uit: https://www.logic4.nl/nieuws/orderpicksysteem/

AUTOMATISEREN VAN ORDERPICKING

Met name in het slim organiseren en verdelen van pickbonnen valt veel te automatiseren. Hiervoor zou je een apart orderpicksysteem kunnen aanschaffen, maar dit is lang niet altijd nodig. Veel magazijn software en voorraadbeheersystemen (zoals het WMS in Logic4 ERP bedrijfssoftware) bevatten ook dergelijke functionaliteit.

Wil je een stapje verder gaan en technologieën zoals scanning, pick to light of voice picking inzetten? Dan heb je waarschijnlijk wel een specifiek orderpicksysteem of extensies op je WMS nodig om de hardware aan te sturen. Het verschilt per bedrijf of de kosten van aanschaf en implementatie opwegen tegen de gewonnen efficiëntie.
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
logistiek-300x300_tekengebied-1.jpg
Mediapartners