Nieuws
19 februari 2019

Opendataplatform in lucht voor zowel zorg als retail

Binnen een week tijd zijn twee grote opendataplatfoms de lucht ingegaan. Introduceert de retailbranche een kennisplatform voor de totale detailhandel, de Consumentenbond en Open State Foundation komen met de Zorgkostenvergelijker, waar de prijzen van bijna één miljoen ziekenhuisbehandelingen zijn te raadplegen.

De insteek verschilt, het middel komt overeen: open data voor een breed publiek beschikbaar stellen opdat het een weloverwogen keuze of beslissing kan maken.

Retail Insiders, geïnitieerd door Inretail en Thuiswinkel.org, bundelt beschikbare retail-informatie, deelt deze en geeft er duiding aan om zo de sector te versterken met essentiële cijfers. De informatie over on- en offline retail, food & non-food, uiteenlopende branches en verkoopkanalen is vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, waaronder de consument, de economie, winkelgebieden, innovatie, onderwijs en de arbeidsmarkt. Het platform moet retailers voor alles helpen bij het inspelen op veranderingen in de keten en het winkellandschap.

De aanwezige data – onder andere over on- en offline-omzetontwikkeling, werkgelegenheid, winkelvloeroppervlakte en leegstand - zijn afkomstig van partijen als Panteia, Locatus, CBS, GfK en Nielsen. Bijzonder is dat de cijfers op unieke wijze zijn gecombineerd zodat een totaalbeeld van de markt zichtbaar wordt. Daarnaast voegen professionals extra waarde aan de data door deze voortdurend te verrijken en duiden, aldus de initiatiefnemers.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
logistiek-300x300_tekengebied-1.jpg
Premium Event Partner

5-evofendex.png
Mediapartners