Nieuws
03 april 2019

Vliegende auto Pal-V pronkt op Hannover Messe

Blikvanger in de Hannover Messe is de knaloranje Gyroplane van het Raamsdonkveerse Pal-V. Het is een vliegende auto, die gewoon op Euro 95 rijdt en vliegt. Vanaf volgend jaar te bewonderen op de Nederlandse wegen en in de lucht, volgens Carlo Maasbommel, vice president van Pal-V.

Pal-V staat voor Personal Air Land Vehicle. Je kunt er dus gewoon mee over de Nederlandse wegen rijden, zoals iedere andere auto. Maximum snelheid is 160 kilometer per uur. Als het tijd wordt om op te stijgen, heb je een stuk gras nodig, bijvoorbeeld een weiland, van in ieder geval 330 meter. Volgens Maasbommel duurt het ombouwen ongeveer drie minuten.

Eenmaal in de lucht haalt de Pal-V een maximum snelheid van 180 kilometer per uur. Met een volle tank Euro Loodvrij van honderd liter kun je vervolgens ongeveer vijfhonderd kilometer vliegen.

De Gyroplane heeft twee motoren. In de rijdende modus gebruikt hij er een, in de vliegende modus doet ook de tweede motor mee. Het is toegestaan om er mee in Nederland te vliegen en te rijden, mits je over de juiste papieren beschikt natuurlijk. In de ons omringende landen mag het ook. Wil je over landsgrenzen heen, dan moet je wel een vluchtplan indienen. Als je die niet hebt, kun je beter eerst even landen, dan rijdend de grens over gaan, en vervolgens weer opstijgen.

Een Gyroplane van Pal V kost tussen de 300.000 en de 500.000 euro. Pal-V levert volgend jaar negentig van deze exemplaren af, waarvan er 45 in Europa blijven. Het Nederlandse bedrijf werkt al sinds 2007 aan deze vliegende auto. Private investeerder en het ministerie van Economische Zaken zorgen voor de financiën.

In bijgaande video laat Carlo Maasbommel zien hoe het werkt.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
logistiek-300x300_tekengebied-1.jpg
Mediapartners