Nieuws
11 december 2019

NS zet autonoom rijdende Sprinter op de rails

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vannacht geëxperimenteerd met een zelfstandig rijdende passagierstrein. Het is voor NS de eerste van meerdere tests. Al eerder zetten Arriva, RRF en Prorail autonoom rijdende goederentreinen op het spoor.

Voor het experiment zette NS een Sprinter SNG in op de Hanzelijn, het traject tussen Lelystad en Zwolle. De passagierstrein werd voorzien van een computer die communiceert met het besturingssysteem van het voertuig. Hierdoor kon de Sprinter zelfstandig vaart maken, remmen en langs het perron stoppen. De machinist was in de cabine aanwezig om bij te sturen en in te grijpen indien nodig. 

De komende maanden gaat NS vaker experimenteren met de autonoom rijdende Sprinter. Dan wordt gekeken naar hoe de trein anticipeert op ander treinverkeer en hoe het voertuig rijdt en remt op gladde sporen. ‘Dit is de eerste en belangrijke stap. We leren hiervan en doen ervaring op voor wat een automatische treinpiloot voor de NS kan betekenen’, licht directeur NS Operatie Marjan Rintel toe. Volgens haar leverde de test waardevolle inzichten en data op.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
logistiek-300x300_tekengebied-1.jpg
Premium Event Partner

5-evofendex.png
Mediapartners