Thema 2023: Fit for the Future

Hoe houden we onze logistieke operaties draaiende? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst?

Missie

In transport en logistiek hebben we één missie: de juiste goederen op het juiste moment naar de juiste plek brengen. Dat is lastiger dan ooit tevoren. De juiste goederen zijn niet altijd meer beschikbaar, de klant wil ze het liefst vandaag nog hebben en dit moet snel en efficiënt gebeuren zonder hinder en uitstoot. En alsof onze missie nog niet lastig genoeg is, is het voor de uitvoering ervan steeds lastiger om mensen te vinden.

Hoe vervullen we deze missie?

De vakbeurs ICT&Logistiek laat zien hoe we onze missie kunnen blijven vervullen. Door automatisering en robotisering kunnen we met minder mensen in minder tijd steeds meer werk verzetten. Door digitalisering kunnen we sneller reageren op verstoringen en leverproblemen voorkomen. Door datagedreven logistiek kunnen we de operatie verduurzamen en de uitstoot reduceren. Door ketensamenwerking kunnen we onze klanten beter bedienen en tegelijkertijd besparen op kosten.

Fit for the future

Hoe de toekomst in transport en logistiek eruitziet, kan gezien de huidige geopolitieke, economische en technologische ontwikkelingen niemand voorspellen. Het enige wat we kunnen doen, is onze operaties weerbaarder, wendbaarder en efficiënter maken. Kortom: fit for the future. Op ICT&Logistiek vind je de inspiratie en informatie die je helpt in je oriëntatie en zoektocht naar concrete oplossingen voor de vraagstukken van vandaag en morgen.

Thema’s ICT&Logistiek 2023

Automatisering

Met automatisering van processen lukt het om met minder mensen in minder tijd meer orders te verwerken. Welke vorm van automatisering is geschikt voor jouw operatie? Kies je voor een razendsnel shuttlesysteem of biedt een miniloadsysteem voldoende opslag- en orderpickcapaciteit? Is het beter om te kiezen voor een semi-automatisch orderpicksysteem op basis van conveyor- en pick-to-light-technologie? Of ga je voor een combinatie van batchpicking en een automatisch sorteersysteem?

Op ICT&Logistiek laten diverse aanbieders zien wat er nodig is om deze oplossingen te integreren en aan te sturen.

Datagedreven logistiek

Welke tools zijn beschikbaar om data te verzamelen, consolideren, analyseren en visualiseren? Hoe vertalen we de daaruit voorkomende inzichten naar concrete acties? En hoe kunnen we meten of we met die acties ons doel bereiken? Welke dashboards kunnen we bouwen met selfservice business intelligence? En wat zijn de mogelijkheden van artificiële intelligentie en machine learning?

Over één ding kan geen misverstand meer bestaan: datagedreven logistiek leidt tot betere beslissingen en dus betere resultaten.

Digitalisering

De technologie is voorhanden om de processen in transport en logistiek te digitaliseren. Van barcodescanners op de magazijnvloer tot boordcomputers in de vrachtwagen. Van softwarerobots voor het automatiseren van repetitieve handelingen tot artificiële intelligentie voor het automatiseren van complete beslissingsprocessen.

Digitalisering levert meer op dan besparing van geld en tijd. Het werk wordt interessanter en uitdagender, omdat medewerkers meer tijd hebben voor taken die daadwerkelijk ertoe doen. Ontdek de digitale tools op ICT&Logistiek.

Duurzaamheid

Overheden op verschillende niveaus werken hard aan wetgeving die bedrijven dwingt om duurzamer te opereren. Van de CSRD uit Brussel tot de initiatiefwet Internationaal MVO uit Den Haag. En als het niet de overheden zijn die verduurzaming van de operatie afdwingen, dan zijn het wel klanten. Onnodig CO2 uitstoten zal in de toekomst steeds meer geld en omzet kosten.

Gelukkig gaan verduurzaming van transport en logistiek vaak samen met kostenbesparing. Op ICT&Logistiek vind je nuttige adviezen, praktische tips en concrete oplossingen.

Ketensamenwerking

De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben laten zien hoe kwetsbaar onze logistieke ketens zijn voor verstoringen elders in de keten. We kunnen onze ketens alleen weerbaar en wendbaar maken als we nauwer samenwerken met ketenpartners. Als we samen informatie delen, plannen en oplossingen bedenken voor problemen in de keten.

ICT&Logistiek is hét podium waar je je kennis op het gebied van supply chain management kunt versterken. En waar je de tools vindt waarmee je je ideeën over supply chain management kunt vormgeven, plannen en uitvoeren.

Robotisering

Heb je behoefte aan extra capaciteit in het magazijn? Wil je minder afhankelijk zijn van de krappe arbeidsmarkt? Of ben je op zoek naar een snelle oplossing waarvoor je niet je hele magazijn hoeft te verbouwen? Robots bieden het antwoord op al deze vraagstukken. Denk aan autonome mobiele robots, die zelfstandig hun weg door het magazijn vinden. Of aan robotarmen die de juiste artikelen pakken en in de verzenddoos plaatsen.

De ontwikkelingen op het gebied van robotica gaan razendsnel. De markt biedt een groot aanbod van robots die snel te implementeren zijn zonder grote investeringen.