Leuven stuurt Google eerste lading van 5.000 boeken

Deel

Gekopieerd

KU Leuven Bibliotheken gaat samen met Google de komende twee jaar meer dan zeventig duizend boeken digitaliseren en ontsluiten voor het publiek. Vandaag staat de eerste zending van vijfduizend boeken klaar om te versturen naar Google , waar ze integraal gescand worden.

Alle boeken en collecties worden vrij toegankelijk via het Google Books-platform en de bibliotheekcatalogus LIMO van KU Leuven. De samenwerking volgt op een eerder initiatief, waarbij KU Leuven de eigen gedigitaliseerde collectie aan Google aanleverde. Zo werden meer dan zesduizend boeken en documenten in het publieke domein opgeladen en verrijkt met tekstuele, doorzoekbare data.

Hilde Van Kiel, directeur KU Leuven Bibliotheken, benadrukt het belang van de samenwerking. Volgens haar betekent het Google Books Digitaliseringsproject een monumentale sprong voorwaarts op het vlak van het ontsluiten van de collecties. ‘Als we dit project zelfstandig zouden willen uitvoeren, zou het meer dan 99 jaar duren. Bovendien verrijkt deze samenwerking onze collecties met ocr-gegevens, waardoor de afbeeldingen worden omgezet in tekstuele, doorzoekbare gegevens, een groot voordeel voor onderzoekers. Door onze gedigitaliseerde collecties te delen op het Google Books-platform, vergroten we ons bereik voor een wereldwijd publiek.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Gerelateerde artikelen