ICT&Logistiek en vLm introduceren Hét Logistiek Debat (2023)

Deel

Gekopieerd

Utrecht, 26 oktober 2023 – De vakbeurs ICT&Logistiek en de vereniging Logistiek management (vLm) slaan de handen ineen voor het eerste Logistiek Debat dat op 8 november in Koninklijke Jaarbeurs plaatsvindt. “ICT is onmisbaar nu logistieke processen steeds complexer worden en steeds meer met elkaar verweven raken. ICT&Logistiek hoort daarom bij het logistieke vakgebied en biedt dus een uitstekend podium om met elkaar in debat te gaan”, vertelt vLm-voorzitter Roland Bulder. Hét Logistiek Debat, dat twee keer per jaar plaatsvindt, biedt een platform voor belanghebbenden uit diverse organisaties om gezamenlijk de uitdagingen en kansen in de logistieke wereld te bespreken.

Uitdagender speelveld voor de logistieke sector
Logistiek Nederland staat voor grote uitdagingen. Roland Bulder: “Momenteel spelen er zoveel ontwikkelingen in de logistiek, van de discussie over de verdozing van het landschap tot de opkomst van artificiële intelligentie en de krapte op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om met elkaar de discussie aan te gaan over een drietal thema’s: behoud positie op logistieke wereldtop, e-commerce en human captital. Tijdens Hét Logistiek Debat zullen we niet alle problemen oplossen, maar we kunnen elkaar wel inspireren en nieuwe inzichten meegeven .”


Nederland behoudt positie op logistieke wereldtop

Nederland is na vijf jaar weer terug in de top 5 van de Logistieke Performance Index waarin landen worden beoordeeld op hun logistieke prestaties. Tegelijkertijd groeit in de samenleving de weerstand tegen het toenemende aantal XXL-distributiecentra en de impact daarvan op de omgeving en het landschap. Hét Logistiek Debat trapt af met een debat over de positie van Nederland als logistieke hub. Machiel Bode van ING, Cees Pille van TLN, Christa Baas van de Provincie Overijssel en Oliver Rebollo van softwareplatform Trans.eu gaan met elkaar op zoek naar antwoord op de vraag hoe de logistieke sector ervoor kan zorgen dat Nederland tot de wereldtop blijft behoren.

Machiel Bode van ING onderstreept het belang van dit onderwerp: “Het draagvlak in de samenleving voor logistiek lijkt onder druk te staan, met name als het gaat om de zogenaamde verdozing van het landschap en de veronderstelde geringe bijdrage van doorvoer aan de economie. Maar het beslag dat de logistieke sector legt op de oppervlakte van Nederland is slechts beperkt tot 0,13 procent. De bijdrage van doorvoer aan de economie wordt gebagatelliseerd, terwijl onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) zich onlangs nog verrast toonden dat doorvoer de motor achter de Nederlandse export blijkt te zijn. Beleid en keuzes zouden op het totale plaatje gebaseerd moeten zijn.”

Nog meer debat: e-commerce en human capital
Het tweede thema betreft het belang van technologie voor een efficiënte logistieke operatie in de e-commerce-sector. Het model van snelle levertijden, gratis verzenden en kosteloos retourneren staat onder druk. Tegelijkertijd lopen de voorraadniveaus op, waardoor marges onder druk komen te staan. Jan Kraaijeveld van Slimstock, Roland Slegers van Deliverymatch en Joke Vink-Goudriaan van Homefashion Group, het bedrijf achter Leen Bakker en Kwantum, gaan daarover in debat.

Het laatste debat gaat over het menselijk kapitaal in de logistiek. Nieuwe technologieën op het gebied van digitalisering, automatisering en robotisering leiden tot radicale veranderingen in het logistieke beroepenveld. Om operaties draaiende te houden, heeft de sector mensen met andere vaardigheden nodig. Yolande de Heus gaat namens de Topsector Logistiek het gesprek aan met Girbien de Bruin van Tempoteam en Mark Tamis van het Kenniscentrum Logistiek van Defensie.

Bestaande gedachtencirkels doorbreken
Hét Logistiek Debat vindt plaats op woensdag 8 november van 14.00 tot 16.00 uur in de Logistics Arena, het hoofdpodium van ICT&Logistiek. Het debat staat onder leiding van moderator Diana Vink, in het dagelijks leven interim projectmanager en begeleidingsdeskundige bij LOGIMPRO. “Ik hoop op een goed debat met veel positieve energie en leuke interactie, niet alleen tussen de panelleden maar ook met het publiek. Een debat dat mensen andere perspectieven biedt op actuele kwesties en aanzet tot nadenken over de impact daarvan voor hun eigen bedrijf of hun eigen loopbaan. Als het publiek blijft napraten, met nieuwe inzichten vertrekt en denkt ‘daar wil ik volgende keer weer bij zijn’ is het debat wat mij betreft geslaagd”, zegt Vink.

Extra informatie
Meer weten over Hét Logistiek Debat? Bekijk het programma.

Bezoekers voor ICT&Logistiek 2023 kunnen zich hier gratis registreren.

Het gehele programma, de thema’s, alle activiteiten en de dagelijkse updates kan je zien op: ict-en-logistiek.nl en via updates op LinkedIn of Twitter.

Noot voor de redactie
Voor meer persinformatie neem je contact op Elsje van Vuuren, Senior Communicatieadviseur, +31(0)6 219 880 42 of via elsje.van.vuuren@jaarbeurs.nl [/column_text][/vc_column][/vc_row]